Istraživanja

U jesen 1977. godine Vlasta Pokrivka napravila je lutku Mjesec. Pozlaćena glava, svilena tkanina zlatnožute boje, sjajni konac, uska srebrna vrpca, tri štapa i nekoliko sitnica čine sav materijal od kojeg je lutka napravljena. Tipom je to vajang-lutka u najjednostavnijem obliku. Unatoč svojoj jednostavnosti, odmah je postalo zamjetljivo da ima veliku scensku izražajnost i da sadrži osobit scenski naboj.

Već u prvim susretima s Mjesecom i djeca i odrasli pokazivali su neuobičajeno duboke i snažne emocije. Dojmovi su bili pozitivni, vrlo ugodni. Samo su poneki reagirali sa strahom i nelagodom. Organizirani susret s lutkom Mjesec uskoro je autorica počela izvoditi u školi za odgojitelje, na Pedagoškoj Akademiiji, a zatim i po drugim školama, fakultetima, skupovima djece, manjim znanstvenim skupovima ili ih je provodila kao individualne susrete, sve u znaku istraživanja.

Lutka Mjesec, a kasnije i Kraljica Mira s kojom se provodilo i provodi se istraživanje iste vrste, ilustrira samu bit lutkarstva, a ta je, u vrlo lijepom i poetskom činu oživljavanja nežive tvari posredstvom glumca-lutkara. O obimu istraživanja govori činjenica da je do sada skupljeno oko 20 000 zapisa ljudi ili djece koji su bili dodirnuti ovim fenomenom. S tim eksperimentom upoznato je i više liječnika, psihijatara, umjetnika, svećenika... Više je književnika pod dojmom susreta s lutkom bilo potaknuto da napiše izvorna umjetnička djela za djecu i odrasle.

Nada Zidar-Bogadi napisala je zbirku pjesama za djecu MJESEČEV SIN, a zatim i zbirku haiku-stihova NIKAD BLIŽE MJESECU.

Tin Kolumbić je nakon susreta s lutkom Mjesecom objavio u časopisu Radost dvije priče: Pohodio me Mjesec i Bajka o kući.

Maja Gjerek-Lovreković izravno je bila nadahnuta da napiše zbirku duhovnih pjesama Mjesečeva karta i više priča za djecu.

Vesna Krmpotić napisala je knjigu koja je psihološko-poetsko-filozofijska studija na temelju dokumentarnog materijala pod nazivom To ljubav ide prema nama.

Marija Dabić je poslije susreta s lutkom napisala svoj prvi ciklus duhovnih pjesama Pogled učitelja.