O kazalištu

Godine 1974. Vlasta Pokrivka (pedagog predškolskog odgoja, dramska umjetnica). osnovala je Lutkarsko kazalište Kvak, koje 2002. mijenja ime u Lutkarski studio Kvak, kada umjetničko vođenje preuzima prof Ivana Pokrivka Sinanović.

Kazalište kao osnovnu ideju njeguje jednostavnost i poetiku lutkarskog izraza, upotrebljavajući ga pri tome kao medij za promicanje životnih vrijednosti - u svojim kazališnim predstavama; ili ga koristeći za prodiranje u dublje duhovne sfere djeteta, što je predmet dugogodišnjeg, opsežnog istraživanja.

Uz lutkarske programe kazalište daje istručnu pomoć pedagozima putem seminara, predavanja, stručne literature, individualnih razgovora i sl.

Sudjelovalo je na mnogim kulturnim manifestacijama u zemlji i inozemstvu i osvojilo vrijedna priznanja, a najveće je prva nagrada stručnog žirija na Međunarodnom lutkarskom festivalu u Tromseu u Norveškoj 1978. godine i posebno priznanje na PIF-u 1983. godine u Zagrebu. Gostovalo je u devet europskih zemalja (Norveškoj, Švedskoj, Nizozemskoj, Francuskoj, Njemačkoj, Švicarskoj, Austriji, Mađarskoj, Italiji) izvodeći lutkarski program u 80 gradova.

U suradnji s Hrvatskom Televizijom snimljena je tv-serija "TIKVIĆI", koja je postigla svjetsku popularnost na festivalu u Cannes-u iste godine kada je snimljena, a zatim i širom svijeta gdje su epizode otkupljene (Skandinavija, USA, Japan...). Upravo jer su sve lutke napravljene od tikava, osušenih plodina vrlo čestih u našim krajevima, serija se može smatrati originalnom hrvatskim tvorevinom.

Stalni članovi kazališta su Vlasta Pokrivka, Ivana Pokrivka Sinanović i Amir Sinanović. Osim njih u predstavama glume i Antonia Šašo, Suzana Kovačević, Elena Brumini, Martin Ladika and Marta Bolfan Ugljen.