Izložbe

IZLOŽBA SCENSKIH LUTAKA „TIKVIĆI – lutke koje rastu na polju“

Lutkarski studio Kvak priređuje izložbe lutaka Vlaste Pokrivke nastalih u kazalištu tokom njegovih 46 godina postojanja. Sve su lutke od osušenih tikava, plodova kojim obiluju ovi krajevi, pa su zato osim publici na području Hrvatske, iznimno zanimljive i auditoriju zemalja Europe gdje tikve ne uspijevaju zbog nedostatka sunca.

Mi oblikujemo što nam je priroda dala, s minimalnim dopunama (uvijek od prirodnih materijala) i puštamo ju da progovori kroz naše Tikviće sve ono o sebi što ponekad u vrtlogu života zaboravljamo.

Izložba obiluje malim scenama u kojima vidimo kako Tikvići rastu, smiju se i rješavaju probleme.

Fotografije snimila: Saška Mutić

Kritike...

"Lutke koje pravi Vlasta Pokrivka rezultat su odnosa prema materijalu kao što ga ima rezbar koji lagano drži u rukama neobrađenu bjelokost, okrećući je sad na jednu sad na drugu stranu, on šapće: Tko si ti? Tko se tu skriva? Naime oblik lutke je sakriven u materijalu. Dok rezbar "oslobađa"oblik odstranjujući suvišno, Vlasta Pokrivka stvara oblik "ujedinjujući odvojeno". Kad se tikve spoje u novi oblik, oblikovna samodostatnost svake pojedine i iščezava i ostaje, tu je i nema je! Iz jedinstvenih oblika tikava konstruira se nova jedinstvenost: osobnost lutke u kojoj jedinstveno oblici tikava nisu poništeni, nego funkcionirani – prepoznati i učvrščeni u svom aspektu koji, tako izdvojen, dobiva naročit intenzitet i gradi smisao lutke. Tikve ostaju nepromijenjene u masi, boji, površini, ali su ipak promijenjene ujedinjavanjem kojemu je ključ učvrščenje težišta iz kojega se osovljuje i pokreće lutka. Isto je kad lutka nastaje od jedne tikve: težište se uspostavlja umetanjem štapa ili, jednostavno, rukom koja drži jedan kraj tikve. Ukrotivši ih u jednom položaju, Vlasta Pokrivka sabire sve obilje njihove mnogolikosti u jedan novi oblik koji se tim obiljem hrani. Postojanju lutke pomažu "figurativni" detalji (oči, kosa...) izrađeni iz drugih materijala (redovito prirodnog porijekla), no najbolje su ipak one lutke na kojima je takvih detalja najmanje, u kojima osobnost lutke nije poništila jedinstvenost tikve, nego se u punoj snazi razvija čarolija dvojstva: lutke – tikve, tikve – lutke; čarolija nastajanja određene lutke kao prave, jedine mogućnosti tikve....."
(Jadranka Janda, prof)

"Pod naslovom "Scenske lutke" u Hrvatskom školskom muzeju u Zagrebu otvorena je izložba Vlaste Pokrivke – izuzetno nepretenciozno i vrijedno umjetničko djelo u kojem se elementarna kazališna djelatnost i umjetnost odgojiteljskog pristupa najmlađima, spaja u dinamičnu cjelinu, toliko izvornu i maštovitu da bi mogla inspirirati i onu priznatiju lutkarsku umjetnost na sceni i televiziji na kojima previše često rutina potiskuje izvornost. Taj dojam ostavila je predstava Lutkatkarskog kazališta "Kvak" izvedena u prostorijama muzeja s lutkama i u režiji Vlaste Pokrivke, koja je i nastupala iza paravana zajedno s još pet izvrsnih lutkarica. Vrhunac jednostavnosti i izražajnosti dosegla je lutkarska pantomima s tikvama, a igre s duhovitim, poetičnim tekstovima Jadranke Čunčić osvajale su modernim senzibilitetom i oporom svježinom."
(Marija Grgičević, kazališna kritičarka)